як економити гоші

Як економити гроші

Заощадив – значить заробив

Ти начебто непогано заробляєш, але на особисті забаганки в кінці місяця знову не вистачає. Берлог навчить тебе правильно заощаджувати гроші.

Як економити гроші?

    • Стеж за своїми витратами. Фіксуй їх – хоч у блокноті, але я б рекомендував різноманітні сучасні додатки типу «EasyFinance». Наприкінці місяця підсумуй їх, ти будеш здивований. Можливо, тобі варто від чогось відмовитись?
    • Заощадив – значить заробив. Підрахуй, скільки коштів тобі потрібно на день. Можеш округлити в більшу сторону. Отриману суму помнож на тридцять – цих грошей тобі повинно вистачити на місяць. Цілком гуманно, правда? Все інше відразу відкладай. Без самодисципліни економити гроші неможливо – яких би розмірів не був твій дохід, до кінця місяця у тебе в гаманці буде порожньо.
    • Ховай заначку! Всім відома істина: ховай гроші в банку. Ні, не в трьохлітрову, і не просто на картці. Спеціально для тебе придуманий такий банківський продукт, як депозит. Відкрити його можна в будь-якому банку, зняти гроші мимохідь не вийде, та й нарахований відсоток наприкінці терміну як мінімум відіб’є збиток від інфляції. Відкладені гроші можна, і треба вкладати: нерухомість, акції – тобі вирішувати.
    • Кредитки – це зло. Зло і постійна спокуса купити якусь дрібничку. Не важливо, є у тебе безвідсотковий період, протягом якого відсотки не нараховуються, чи ні, – за допомогою кредиток не економлять.
    • Кредити – теж зло. Наскільки спокусливими не видавалися б умови кредитування у тому чи іншому банку, безкоштовного сиру не буває. Більш того, з кредитами тобі часто нараховуються  різного роду незручні додаткові комісії та сумнівні бонуси.
    • Не бери і не давай в борг. Адже ти позичаєш чужі гроші, а віддавати тобі прийдеться зі своєї кишені.
    • Визнач мету. Збирати гроші на чорний день – варіант одразу провальний. Потрібно знати, чого ти хочеш. Уяви бажане до деталей, придивись, вирахуй, скільки часу тобі доведеться збирати. Це зайвий раз вбереже тебе від спокус.

Шлях до накопичення, завжди лежить через розумне самообмеження – принаймні, в перший час. Але, це працює! Якими способами вдається заощаджувати тобі?

Берлог Рекомендує