фен-шуй – мистецтво жити в гармонії

Фен-шуй - міф чи реальність

Поняття “фен-шуй” інтерпретують по-різному: деякі азіатські майстри вважають фен-шуй прикладною, природною наукою, інші – мистецтвом правильного планування, треті – вченням про таємничі метафізичні сили. Однак, якщо б все було чистої води шарлатанством, фен-шуй не зберіг би свою актуальність вже протягом п’яти тисяч років. Тому чоловічий журнал Берлог спробує розібратись у цьому древньому вченні.

Древнє мистецтво фен-шуй, котре поєднує в собі елементи містики, здорового глузду і доброго смаку, в перекладі з китайської означає “вітер-вода”. Піонером вчення фен-шуй вважається великий Конфуцій. Відповідно до його вчення, в світі існує сила, що зв’язує людину з навколишнім середовищем, – енергія ци, у перекладі “дух, енергія” або “дихання космосу”. Все на світі несе в собі ци: гори, вода, дерева, камені, будівлі, меблі, машини, комп’ютери і, звичайно, люди. Ця невловима, але всюдисуща енергія тече по вулицях, стежинах, річках, залізничних рейках, сходах і коридорах, проникаючи крізь двері. Або нікуди не тече, спотикаючись об гострі кути і потопаючи в мотлоху, котрий знаходиться в наших квартирах.

Щоб правильно побудувати будинок і гармонійно розташувати там меблі і “себе коханого”, необхідно враховувати дуже багато чинників. Правда, філософія фен-шуй у бідвництві сьогодні займає чи не останнє місце, на перший же план виходить практична вигода.

Важається, що людям, котрі використовують мистецтво фен-шуй, частіше посміхається фортуна: вони вдало одружуються, будують щасливу сім’ю, успішну кар’єру, здорове і довге життя.

З чого почати?

Отже, у твоєму будинку або офісі теж блукає всемогуча енергія ци, і у твоїх силах полегшити її пересування, щоб успіх безперешкодно проникав у кожен квадратний метр приміщення. Втім, якщо ти відчуваєш себе на роботі і в побуті чудово, злі вітри долі не торкаються тебе, кар’єра розвиваєтья без перешкод – можливо, і міняти нічого не варто. Деякі люди від природи мають вроджене почуття гармонії і облаштовують простір зі смаком і комфортом. Проте не все в наших силах. Ми  живемо і працюємо в будинках, які найчастіше побудовані без урахування всяких східних тонкощів. Щоправда, де-не-де цьому навчилися чинити опір. Наприклад, у центрі Гонконгу збудований Національний Банк Китаю. Банкіри із сусідніх будинків скаржаться, що гострі ребра банку “опромінюють” негативною енергією і їм доводиться обладнювати офіси викривленими дзеркалами, щоб “вберегтись від нещасть”. Тому, після консультацій з майстрами фен-шуй, керівництво Національного Китайського Банку реконструювало шість нижніх поверхів гостро-реброї будівлі, на радість сусідам…
Звичайно, не завжди вдається впливати на проблему настільки кардинально. Проте навіть усередині однієї кімнати можна зробити безліч перестановок, котрі позитивно вплинуть на твоє життя. Древнє китайське прислів’я говорить:

Якщо хочеш змінити життя, пересунь 27 предметів у своєму домі

Переставляти відразу стільки речей майстри фен-шуй не рекомендують, адже буде складно простежити позитивні наслідки кожної перестановки.

Фен-шуй розглядає будинок або робоче місце, як живий організм, що знаходиться або в гармонії з тобою, або навпаки – у протиріччі.

Як вже говорилося, головне – щоб енергія ци протікала через приміщення повільно і спокійно, а не проносилася галопом і не застоювалась.

Довгі коридори є в багатьох будівлях, проте для позитивної енергії вони як швидкісна траса. Але дзеркала здатні збавити швидкість і направити цілющу ци в усі кабінети й закавулки.

Величезне значення, на погляд експертів фен-шуй, має місце розташування письмових столів в офісах. Вони повинні розташовуватися по діагоналі якнайдалі від дверей. Ті, хто сидить спиною до дверей, притягують до себе неприємності і невдачі. Взагалі, деталі, що здаються малозначними – на кшталт незручного стільця, різкого світла, стола з гострими кутами, – висмоктують енергію. Головне в плануванні робочого місця – правильно поставити письмовий стіл. Орієнтація на схід сприятлива для починаючих бізнесменів. Енергія висхідного сонця буде діяти з вами заодно. Північний захід сприяє тим, хто прагне до лідерства, охоче бере на себе організаторські й управлінські обов’язки, шукає відповідальних постів. Південний схід привертає творчу енергію. Захід хороший для стабільного бізнесу. А ось суворо південний напрямок може викликати напругу і стрес.

Принцип п’яти елементів – ще один елемент теорії фен-шуй. Дерево, метал, вода, земля, вогонь присутні в усьому, в тому числі і в людині. Елементи можуть підтримувати один одного, створюючи гармонію і затишок, або руйнувати, тоді все в будинку йде наперекір, подружжя свариться, діти погано вчаться, люди похилого віку хворіють. Чотирьом елементам (окрім землі) відповідають сторони світу, тварини, кольори, напрями, пори року, матеріали і форми.

Древньо-китайське вчення фен-шуй захоплює дедалі більшу частину нашого життя. Фен-шуй вчить, що навіть найбільш невигідні умови завжди можна виправити або “переставити”.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує