як правильно фтографувати

Як правильно фотографувати – як обрати правильний режим

шпаргалка для фотографа

Сумніви з приводу того, як правильно фотографувати, та який обрати режим, непокоять багатьох фотографів-початківців. Чоловічий журнал Берлог допоможе розвіяти сумніви! Зазвичай диск встановлення режимів ділиться на базову зону зі зрозумілими картинками і творчу – із незрозумілими літерами.

Читай: Фотограф – основні принципи роботи

Особливості та недоліки базових режимів

Якщо ти, знімаючи в базових режимах, будеш звертати увагу на автоматично виставлені камерою витримку і діафрагму, то скоро зрозумієш принципи зйомки в кожному з жанрів.

  •  Портрет: невеликі значення діафрагми для розмиття заднього плану і зосередження погляду глядача на фігурі людини, що знімається. Для зйомки групи людей діафрагму варто закривати сильніше.
  •  Пейзаж: значна глибина різкості забезпечується значним закриттям діафрагми для того, щоб більша частина зображення відбилася різко, була видима чітко.
  •  Макро: максимальне відкриття діафрагми і відносно коротка витримка для забезпечення світлосили при наближенні. Знімаючи комах і квіти на вітрі, пріоритет варто віддавати швидкій витримці, а при сильно відкритій діафрагмі не весь об’єкт виходить чітко зображеним.
  •  Спорт: важлива швидкість спрацьовування затвора, щоб зображення не вийшло змазаним, тому найкоротша витримка з усіх можливих. Чим більше ти будеш знімати в базовому режимі, тим частіше почнеш помічати недоліки кожного з режимів. Швидкість руху людей і машин буває різною, іноді хочеться, щоб рухомий об’єкт залишив слід.

Загальний недолік всіх базових режимів – відсутність можливості вибирати на свій розсуд експозиційну пару, точку фокусування і значення ISO.

Читай: Як вибрати фотоапарат

Крок за кроком ознайомлюючись з можливостями власної камери, ти почнеш підходити до процесу зйомки більш творчо. А значить, освоїш ручні режими камери.

  •  S – автоекспозиція з пріоритетом витримки дозволяє робити як чіткі, так і розмиті знімки рухомих об’єктів. Рухаючи коліщатком управління, ти отримаєш доступ до всіх можливих при даному освітленні експозиційних параметрів.
  •  A – автоекспозиція з пріоритетом діафрагми дозволяє робити як повністю чіткі знімки, так і з як завгодно розмитим фоном. Легким рухом руки ти здатний змінювати глибину різкості сцени, що знімається. При цьому виставлена ​​експозиція завжди буде правильною, а знімки різними.
  •  М – ручна установка експозиції дозволяє не тільки вибирати будь-яку витримку і діафрагму, але і знімати зі зрушенням. Ні, не по фазі, а зі зрушенням експозиції в «+» або «-». З часом ти перестанеш задаватися питанням, в якому режимі фотографувати, оскільки автоматично будеш виставляти режим, витримку і діафрагму. І тоді тебе вже можна буде назвати фотографом.

Читай: Як зробити круте селфі

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує