спортивне харчування

Спортивне харчування для новачків

Про спортивне харчування

– Чи шкідливе спортивне харчування? Ага, сьогодні випив, вночі почнеш світитися, а потім перетворишся в Халка

– Спортивне харчування це хімія? Так, органічна і неорганічна

– Чи можна вживати спортивне харчування жінкам? Так, і через 2 дні вони стануть чоловіками

– Чи можна вживати спортивне харчування, якщо не займаєшся? Можна, але не потрібно.

– Навіщо це взагалі потрібно?

Так що, хочу ще раз відповісти на всі ці питання, і сподіваюся, що після прочитання цієї статті, у багатьох проясниться в голові.

Реклама наполегливо пропонує купити спортивне харчування кожному відвідувачу тренажерного залу, переслідує нас і в інтернеті, і в спеціалізованих спортивних журналах. Красиві баночки манять яскравою етикеткою і багатообіцяючою назвою, граючись накачаною мускулатурою атлети суворо дивляться на нас з оголошень, ніжно обійнявши чергову ємність зі спортивним харчуванням. Та й в будь-якому фітнес клубі обов’язково знайдеться вітрина із заповітними порошками і пігулками.

Читай: Що таке BCAA і з чим його їдять

Хоча вже двадцять перше століття на дворі, більшість з нас освічені, і напевно знають, що реклама – двигун, в першу чергу, торгівлі, а не зростання м’язів, що тренер має відсоток з продажів спортивного харчування в клубі, а могутні качки взагалі володіють такими величезними м’язами через страшні стероїди, а зовсім не тому, що спробували амінокислоти і креатин.

Спортивне харчування дійсно не зробить з тебе Містера Олімпія, але питання про необхідність спортивних харчових добавок, в раціоні спортсмена-любителя залишається відкритим. Чи варто витрачати на все це гроші? Якщо купувати, то що і скільки, та й як потім правильно поєднувати всі придбані продукти? Чого чекати згодом?

По-перше, зрозуміло, тренування. Вони повинні бути ефективними (хороша програма, правильна техніка, повна самовіддача) і регулярними (не рідше двох разів на тиждень).

Читай: Протеїнові коктейлі в домашніх умовах

По-друге, харчування. Для впевненого росту м’язової маси просто необхідно з’їдати білків, жирів і вуглеводів, не менше норми.

По-третє, для очевидного результату, все це потрібно виконувати протягом довгого періоду часу, як мінімум року.

Здавалося б, все просто – тренування, раціон, режим. Проте на практиці дуже часто виходить так, що одночасно виконувати ці три умови не так вже й легко.

Інтенсивне навчання для одних, щільний графік роботи для інших, жорсткі побутові умови для третіх – всі ці деструктивні чинники постійно збивають тренувальний процес, порушують режим харчування. На жаль, сучасний ритм життя погано сприяє регулярним тренуванням, повноцінному харчуванню та відпочинку. Частіше виходить навпаки: на регулярні тренування просто не залишається сил, а втамовувати голод доводиться фаст фудом. Чи треба говорити, що протримавшись на силі волі якийсь час і не спостерігаючи нормальних результатів своєї праці, більшість плюють на цю ідею і віддають своє тіло в володіння в’ялості, жиру і віковим змінам.

Читай: Правильний раціон харчування на масі

В цьому і полягає призначення спортивного харчування – допомогти тобі тренуватися регулярно і з повною віддачею та отримувати необхідну кількість поживних речовин для росту м’язів. При цьому необхідно чітко усвідомлювати, спортивне харчування – це не “хімія”, не стероїди, не гормональні препарати чи наркотики. Вони не заборонені ні до продажу, ні до вживання. Від них не відвалиться печінка, не пропаде ерекція і не витечуть очі.

Спортивне харчування поділяється на кілька категорій, кожна з яких допомагає в зовсім конкретній області культуризму. Протеїн, Гейнер, Креатин, ВСАА, Амінокислоти, Жироспалювачі, все це основні спортивні харчові добавки. Детально, що вони роблять і навіщо потрібні читай у інструкції по спортивному харчуванню.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує