номер 44

Чому в Україні заборонили стрічку « Номер 44 »

Яким чином Росія впливає на рішення українських прокатників.

На тижні в українському прокаті мала стартувати нова кіно-стрічка під назвою « Номер 44 » з Томом Харді, Гарі Олдманом і Нумі Рапас у головних ролях. Проте напередодні прем’єри стало відомо: український глядач стрічку не побачить, адже її зняли з українського прокату.

Найцікавіше те, що з прокату її зняли за розпорядженням Міністерства культури Російської Федерації.

Чоловічий журнал Берлог спробував розібратися, яким чином рішення Мінкульту РФ впливають на українських прокатників, і чи варто засмучуватися через заборону нового фільму Даніеля Еспінози.

Читай: Новинки кіно

Кіно стрічка « Номер 44 » – екранізація дебютного роману англійського письменника Тома Роба Сміта (в оригіналі назва звучить як Child 44). Це детективний трилер, дія якого відбувається в СССР 50-х років – у похмурій, холодній і тривожній сталінській Росії.

Головний герой кіно стрічки – співробітник міністерства державної безпеки Лев Демидов – розслідує серію убивств дітей. Демидов упевнений: на волі розгулює небезпечний маніяк, проте керівництво міністерства всіляко намагається припинити спроби героя докопатися до правди, оскільки в «прекрасній процвітаючій країні» не може бути жодних серійних убивць.

Прототипом серійного маніяка став сумнозвісний А. Чикатило, проте ні автор книги, ні творці фільму, судячи з усього, на документальну достовірність не претендували.

Ключові ролі в кіно стрічці « Номер 44 » виконали британці Том Харді і Гарі Олдман, шведка Нумі Рапас та француз Венсан Кассель.

Російські чиновники називають фільм «американською пропагандою» та «міжнародною змовою».

Прокат кіно стрічки « Номер 44 » заборонили одразу після прес-показу у Москві.

Міністр культури РФ Володимир Мединський  прокоментував:

Такі фільми, як «Номер 44», не повинні виходити у нашій країні в масовий кінопрокат, заробляючи на нашому глядачеві, ні в рік 70-річчя Перемоги, ні будь-коли

«Пан» Мединський стверджує, що у фільмі є «все, що треба»: Сталін влаштував «голодомор» спеціально для України і вбиває по 25 000 осіб на день; голодуючі діти поїдають своїх ослаблих однокласників; у СРСР забороняється розслідувати кримінальні злочини тому, що «у нас немає вбивств, вони є тільки при капіталізмі»; радянські солдати-мародери з п’ятьма трофейними годинниками на зап’ястях. «Ми повинні нарешті поставити крапку в низці нескінченних шизофренічних рефлексій про самих себе».

Слідом за Росією дистриб’юторська компанія Multi Media Distribution, яка займається прокатом фільму « Номер 44 » на території України, заявила, що в Україні картина також не вийде на екрани. Більше того, «Централ Партнершип» навіть заборонив провести закритий показ для української преси.

Читай: Найдорожчі фільми 2014 року

Судячи з рецензій світових кінокритиків, глядач від заборони стрічки нічого не втратив. Американські критики розгромили « Номер 44 » в пух і прах, вказавши на трафаретність діалогів, незграбність персонажів, надуманість сюжетних поворотів.

Кайл Сміт із New York Post написав:

Радянський час зображено у кіно стрічці « Номер 44 » у похмурих відтінках гною, крові і моху. Режисер Даніель Еспіноза перетворив бестселер на повільно-виснажливий трилер, практично повністю позбавивши його гострих відчуттів.

Джеймс Роччі, колумніст TheWrap, відзначив слабкий сценарій і позбавлену смаку режисуру Даніеля Еспінози.

Російський кінознавець Антон Долін на порталі «Афиша Воздух», намагаючись розібратися, чому картину зняли з прокату, написав:

Цензура лише підвищила рейтинг очікувань. Тепер цей кримінальний трилер, досить безпорадний і за іншої розстановки приречений на касовий провал, подивляться взагалі всі.

 

Берлог Рекомендує