Як приготувати ідеальний стейк

М'ясо - це чоловіча справа

Приготувати ідеальний стейк може бути непростим завданням навіть для досвідченого кухаря: невеликі шматки м’яса готуються надто швидко, стаючи сухими і жорсткими, занадто великі – можуть обгоріти зовні, так і не просмажившись всередині. Якщо ти новачок у приготуванні стейків, рекомендую використовувати важку сковороду або вугільний гриль, проте на сковороді буде легше контролювати температуру.

Крок 1 – підготуй м’ясо

Приготування стейка починається з вибору м’яса в крамниці. Як правило, для стейків використовують яловичину. Зверни увагу на так звану мармуровість м’яса: жир повинен бути максимально рівномірно розподілений по м’ясу, тоді під час приготування стейка ці вкраплення жиру будуть танути, роблячи м’ясо більш смачним і соковитим. Класична товщина стейка – 2,5 сантиметрів, і якщо ти купуєш м’ясо вже нарізаним, прослідкуй, щоб стейки були правильної товщини, якщо ж обираєш великий шматок – придумай, як ти будеш його різати. Отже, приступимо як приготувати ідеальний стейк:

Якщо стейк був заморожений, розморозивши його обітри насухо.

Вийми стейк з холодильника хоча б за 20 хвилин до початку смаження, щоб він встиг нагрітися до кімнатної температури.

Змасти стейк з обох боків рослинним маслом і щедро приправ сіллю.

Крок 2 – розігрій сковороду

Розігрій сковороду на вогні, вище середнього – вона повинна стати гарячою, але не диміти.

Шипіння, яке пролунає після того, як ти помістиш стейки на сковороду, дасть зрозуміти, чи прогрілась вона до потрібної температури.

Ще один спосіб перевірити нагрів сковороди – капнути на неї трохи води: якщо ти добре нагрів сковороду, крапелька збереться в пружну кульку і буде бігати по поверхні, як очманіла.

Крок 3 – приготуй зі смаком

Для середньої прожарки виклади стейки на сковороду так, щоб вони не стикалися, і дозволь їм обсмажитися протягом 1 хвилини.

Акуратно переверни стейки щипцями і смаж ще 1 хвилину, щоб утворилася скоринка.

Знову переверни стейки і зменш вогонь до середнього. Обсмажуй протягом 2 хвилин, переверни, і обсмажуй ще 2 хвилини….

Для того, щоб перевірити готовність, акуратно натисни на стейк кінчиком пальця. Ідеальний стейк з кров’ю повинен бути м’яким, добре прожарений – твердим, а середній, як і належить, являтиме собою щось середнє.

Час приготування ідеальних стейків

Ти можеш варіювати ступінь прожарювання стейків на свій смак, збільшивши або зменшивши час їх приготування. Нижче вказано орієнтовний час, який підходить для стейка товщиною 2,5 см. Стейки більшої товщини вимагають більшого часу приготування, і навпаки.

  • Rare (з кров’ю) – 1-2 хвилини з кожного боку, дати відпочити 6-8 хвилин;
  • Medium rare (слабка прожарка) – 2-2,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 5 хвилин;
  • Medium (середня прожарка) – 3 хвилини з кожного боку, дати відпочити 4 хвилини;
  • Well done (добре прожарений) – 4,5 хвилини з кожного боку, дати відпочити 1 хвилину.

Крок 4 – дати стейкам відпочити

Залишити м’ясо трохи полежати так само важливо, як і правильно його приготувати – за ці кілька хвилин соки розподіляться всередині шматка, температура зовні і всередині вирівняється, і весь стейк стане теплим, соковитим і ніжним.

Прибери стейки зі сковороди, приправ чорним перцем і поклади у форму для запікання. Виклади на кожен стейк по шматочку вершкового масла, накрий фольгою і залиш в теплому місці на 4-5 хвилин.

Крок 5 – подача

До стейків потрібні гостро наточені ножі без щербин, щоб рівно різати м’ясо.

Подавай стейки на гарячих тарілках, щоб вони охолоджувались не так швидко.

Вважається, що хорошому м’ясу соус не потрібен – і якщо ти згідний з цим твердженням, просто полий стейк соками, які змішались з розтопленним маслом на дні форми.

Гарнір до стейку – особиста справа кожного, я віддаю перевагу зеленому салату і помідоркам.

 

Берлог Рекомендує