Як вибрати програму тренувань

Підготовка і вибір програми

Автор статті: Артур Літянський

Для початку Ти повинен чітко визначитись зі своїми цілями. Програми ділять на три види: на масу, на силу і на витривалість (зразу скажу, що для спалювання жиру може підійти будь-який з трьох варіантів, тут важливіше звернути особливу увагу на харчування). Всі ці три показники пов’язані. Неможливо, наприклад, розвивати силу, при цьому не нарощуючи жодного граму м’язів, як і навпаки.  Тим не менш, ефективніше буде зосередитись на чомусь одному.

Читай: Переможи біль у м’язах

Отже з ціллю Ти вже визначився. Не кидайся зразу в бій, а для початку підготуй свій організм до майбутніх важких тренувань. Без мінімальної підготовки Ти, в кращому випадку, будеш прогресувати повільніше, ніж підготовлена людина, а в гіршому –  можете заробити собі травму, наприклад через неготові до важкої роботи зв’язки.

Читай: Основні правила успішного атлета

Перший місяць відпрацюй з помірною вагою на штанзі, поступово збільшуючи її, і приділи більше уваги освоєнню правильної техніки виконання вправ. Вчись зосереджуватись і відчувати роботу м’язів. Відбиваючи штангу від грудей, як баскетбольний м’яч, Ти тренуєш своє его, але ніяк не м’язи. Достатньо буде 3-х тренуваннь на тиждень, скажем понеділок, середа і п’ятниця. Якщо Твоя мета – рельєф (спалювання жиру), раджу добавити 20-30 хвилинні пробіжки 1-2 рази на тиждень у вільні від тренуваннь дні.

Читай: Як накачатись – секрети швидкого набору маси

Універсальної програми немає. Всі люди різні, і тільки кваліфікований тренер зможе підібрати програму тренувань, що підходить саме для Тебе, врахувавши всі Твої особливості і індивідуальні побажання. Проте, якщо Ти з якихось причин не хочеш, або не маєш змоги займатись з тренером, для початку можеш вибрати одну з програм для новачків. Нехай це стане для Тебе відправною точкою. А далі набирайся досвіду. У наш час це не проблема, дякуючи інтернету, і в майбутньому Ти зможеш сам підібрати собі програму і скорегувати її під себе.

 

Берлог Рекомендує