правильне харчування

Правильне харчування – продукти які варто виключити з раціону

Чим замінити шкідливі продукти

Чоловічий журнал Берлог розпочинає курс на активний спосіб життя і правильне харчування, проте, як на зло у твоє поле зору потрапляє товстезний бутерброд з шинкою. Зазвичай ти починаєш лаяти свій підлий організм, – «ну чому мене тягне тільки до поганого?» Тому що найсмачніша їжа – шкідлива їжа. Берлог розповість як і чим замінити шкідливі продукти в твоєму раціоні. Отже, правильне харчування та продукти, котрі варто виключити з раціону:

М’ясо

Основний недолік м’яса у тому, що воно погано засвоюється організмом. Вважається, що м’ясо –  потужне джерело токсинів, а також насичених жирів. Затяті вегетаріанці обожнюють розповідати “страшилки”, як при забої електрикою тварина виділяє гормони страху, і ця інформація залишається в м’ясі. Судячи з недавніх досліджень, м’ясоїди більш схильні до онкологічних і серцевих захворювань.

Проте, варто зазначити, що важко засвоюється не м’ясо саме по собі, а в поєднанні з картоплею, крупами, квасолею і всіма соусами, крім соєвого. Фахівці зі здорового харчування вже не раз били на сполох: люди стали споживати дуже мало м’яса – у порівнянні з нашими предками, які, між іншим, хворіли набагато менше. Насправді, м’ясо – вельми щедрий продукт. У ньому є незамінні амінокислоти, що необхідні для побудови клітинних мембран, нормального секрету жовчі і гормонів. Червоне м’ясо – це “ексклюзивне” джерело заліза. З рослинної їжі і харчових добавок ці необхідні хімічні елементи засвоюються значно гірше. До речі, якщо ти вирішив сісти на дієту, знай – відмова від м’яса уповільнює схуднення, оскільки при недостатності тваринного білку порушується обмін речовин.

Правильно приготовлене м’ясо – це свіжа яловичина, свинина, телятина або баранина, злегка підсмажена на грилі, запечена або відварена. Правильно поїдати всю цю розкіш з великою кількістю зелених овочів.

Сир

По-перше, не варто зловживати сиром, адже сіль в поєднанні з жиром не надто позитивно відіб’ється на твоїй фігурі. Особливо обережно варто ставитись до плавлених і рідких сирів типу камамбер – вони, як пластелін, “закупорюють” стінки кишечника, через що утворюється зайвий слиз.

Проте у сирі, крім необхідного тваринного білку, містяться безліч мінералів та вітамінів, наприклад В2 або рибофлавін, його ще називають “шкірним” вітаміном. Отже, якщо у тебе погана шкіра, тобі явно не вистачає саме рибофлавіну. А також вітамін В12 – який, у свою чергу, допомагає роботі кишечника, але він міститься тільки в старих твердих сирах типу “пармезан”.

Купляючи сир, краще віддавай перевагу твердим сортам. Хороші молоді шаруваті сири – наприклад, свіжий сулугуні, а також вище згаданий пармезан.

Але, в будь-якому випадку – сир корисний лише у малих кількостях.

Шоколад

Напевно, не існує людини, котрій час від часу не хотілося б покуштувати шоколад. Згідно з міжнародною класифікацією, пристрасть до шоколаду стоїть в одному ряду з наркотичною та алкогольною залежностями.

Кількість цукру і жирів – зашкалює. Від шоколаду буває мігрень і карієс. Люди, котрі з’їдають по дві-три плитки шоколаду в день, ризикують заробити діабет.

Проте не всі види шоколаду такі вже жахливі. У гіркому шоколаді досить мало холестерину і цукру. Какао зміцнює емаль зубів, що врівноважує згубну реакцію на цукор. Шоколад також хорошой антидепресант.

Чорний шоколад радять їсти при хронічній втомі: він багатий магнієм, що дуже важливо для роботи серцево-судинної і нервової системи.

Правильне харчування несумісне з молочним шоколадом і батончиками типу “Снікерс”, “Марс”, “Баунті”. Щоб шоколад проявляв лише свої позитивні властивості, в ньому не повинно бути молока, а вміст какао повинен перевищувати 50%.

Солодощі

Щоденне вживання солодощів – це маса калорій, які організм не встигає переробляти і відкладає про запас на твоєму животі та сідницях. Рафінований білий цукор не засвоюється, тому сприяє ожирінню, підвищенню рівня цукру в крові.

Любов до їжі – найщиріше людське почуття

Бернар Шоу

Ці моменти любові і прагне відчути кожна людина, дозволяючи собі “солодку спокусу”. Швидкі калорії, які організм отримує з солодощів, необхідні для інтенсивоної роботи мозку.

Вихід з цієї ситуації є! Ласунам, які прагнуть перейти на здорове харчування, варто переключитися з кремово-бісквітно-шоколадних тортів на солодкі сухофрукти – фініки, курагу, чорнослив. А також – фруктовий мармелад чи варення на основі фруктози. Чай і каву приправляй не звичайним білим цукром, а коричневим або тростинним – це цукор більш грубої переробки, в котрому зберігаються природні ферменти, які допомагають засвоювати “солодкі” калорії. Солодкоїжкам варто також прочитати про корисні солодощі.

Макарони

Основним недоліком макаронів є те, що 200 – 300 калорій на кожні сто грам пасти моментально йдуть у запас жиру на твоєму тілі. Клейковина, яка в шлунку виділяється разом зі спагеті, сприяє утворенню зайвого слизу і уповільнює роботу травної системи.

Правда, погані не макарони самі по собі, а їх якість і також те, з чим ти їх вживаєш – соуси, особливо кетчуп, сир, майонез, м’ясо і гриби.

Можа знайти хорошу заміну шкідливій пасті. Макарони на житньому, бобовому, рисовому борошні смаком не поступаються пшеничним, зате в них більше клітковини, необхідної для відмінної роботи травної системи.

Хліб

Зазвичай чорний і білий хліб виготовляють з борошна дрібного помолу і  дріжджів. Обидва інгредієнти важкі для здорового травлення.

Позитивно на організм впливає лише чорний хліб, адже у ньому багато клітковини і вітамінів групи В.

Чоловічий журнал Берлог рекомендує вживати чорний і сірий зерновий хліб. Сірий зерновий хліб виготовляється з цільних зерен і борошна грубого помолу, за рахунок чого в ньому зберігаються вітаміни і клітковина, також у ньому, як правило, немає дріжджів і підсолоджувачів.

Майонез

Майонез – це дуже-дуже-дуже жирний продукт. Його основна маса – це “майонезні” жири, що автоматично означає різке підвищення рівня “поганого” холестерину в крові. У цьому популярному соусі міститься оцет – для сучасних шлунків це дуже шкідливо, оскільки підвищеною кислотністю страждає більше двох третин населення України. До того ж майонез стимулює нездоровий апетит, який у багатьох м’яко переростає в “жор”.

Масло

Суцільний жир – що може бути страшніше для людей, котрі прагнуть залишатись у формі? Проте насичені і ненасичені жири в чистому вигляді періодично потрібні організму, оскільки без них не засвоюється клітковина і білки. Якщо жири повністю виключити з раціону, послаблюються функції пам’яті. Також вершкове масло містить вітамін D, котрий зміцнює шкіру.

Масло в раціоні рекомендовано замінити нерафінованою оливковою олією холодної вичавки, якою можна поливати абсолютно всю їжу – вона допомагає їй засвоюватися.

Греки, які все їдять з оливковою олією, запевнять вас, що вона ніяк не впливає на утворення зайвої ваги. Експерти зі здорового харчування міцно стоять за оливковою олією. Також на оливковій олії рекомендується смажити – проте обсмажування допустиме тільки дуже легке, якщо вам дороге ваше здоров’я.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

 

Берлог Рекомендує