як скласти бізнес план

Як скласти бізнес план

Бізнес план стартапу

Хочеш стати бізнесменом? Для початку власної справи достатньо двох відправних моментів:

  • власної рішучості
  • складання бізнес-плану

Як скласти бізнес план ?

Останній визначає, в якому напрямку буде розвиватися бізнес, допомагає розрахувати рівень передбачуваних витрат і прибутку, передбачає обов’язковий облік ризиків. Якщо з рішучістю найчастіше проблем немає, то другий пункт залишає бажати кращого. Зазвичай, молодий підприємець навіть не задумується про планування і йому важко припустити, яким чином побудувати власну справу, як в найближчій, так і далекій перспективі.Також, варто обдумати, як залучати інвестиції.

Читай: Ідеї для бізнесу на дому

Потрібно чітко розмежовувати два різновиди бізнес-планів:

  • простий бізнес план – його призначення не поширюється далі власних потреб,
  • складний бізнес план – пишеться з урахуванням передбачуваних інвестицій і банківських позик.

Складаючи будь-який з них, починаєш розуміти, чого потребуєш сам особисто, що під силу здолати самому, в яких випадках без допомоги ззовні не обійтися.

Давай поки відкладемо в сторону нюанси складання складних бізнес-планів, адже в цьому випадку необхідно заручитися підтримкою на просунутих ресурсах, які присвячені корпоративному менеджменту.

Простий бізнес план повинен містити дані, яких буде достатньо, щоб відгукнулися партнери та спонсори.

Читай: Як заробити мільйон в 20+

Приступаючи до планування, слід орієнтуватися в деяких важливих моментах:

  • При будь-якому виявленному інтересі ззовні до особливостей твоєї ідеї у тебе повинна бути можливість надати додаткові відомості. Якщо твоя мета – привернути різні категорії зацікавлених осіб, то будь готовий і до надання більш докладної довідкової інформації в рамках даного плану.
  • Щоб приступити до обговорення перспектив, вистачить і початкового плану. Сконцентруйся на описі твоїх цілей, шляхів досягнення, цільового ринку, конкурентних переваг і основних стратегій. Чи достатньо цього для реалізації бізнес ідеї?
  • Фінансовий аналіз допоможе подолати деякі нюанси, що у свою чергу дозволить розібратися в чіткій поочерговості дій, їх автоматичному додаванні і вирахуванні. У цьому виручить план.
  • Добре проаналізувавши ринок, можна переконатися в тих можливостях, за якими спочатку не крилася очевидність, осмислити, з яких причин людей приваблюють інші проекти.

Читай: Бізнес в гаражі

Отже, тепер ти знаєш, що перед початком власного бізнесу, покупкою товарів, або взятті в оренду місця, у тебе повинен бути готовий бізнес-план.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує