фотограф

Фотограф – основні принципи роботи

Як стати успішним фотографом

Людина, яка взяла в руки фотокамеру, не може відразу отримувати відмінні фото, найчастіше аматори фотографи – це любителі клацати на кнопочку за принципом “а може вийде крута фотка”. Мистецтво фотографії – складна наука, в якій важлива не лише технічна сторона справи, тут дуже важливі також психологічний, біологічний і філософський аспекти. У цій статті мова піде саме про ті аспекти, які дозволяють звичайній людині стати хорошим фотографом, що “серцем чує” відмінний кадр.

Звичайно, в даний час фотографічна техніка досягла значних висот, є безліч інструментів, які дозволяють знайти вигідну експозицію, рівень освітленості, але все це нічого не значить, якщо людина продовжує бездумно натискати на кнопочку придатком камери. Все має бути навпаки – камера повинна бути інструментом в руках людини, тільки в цьому випадку можна отримати знімок, який вражає всіх навколо. В іншому випадку, фото ми може й отримаємо, причому з технічної точки зору воно буде правильним. Але от “душі” в чисто технічної фотографії не буде.

Читай: Як вибрати фотоапарат

Включай мозок

Завжди намагайся думати про те, що перед тобою знаходиться, з точки зору глядача –  людини, яка потім оцінюватиме отриманий тобою кадр. Вся справа в тому, що камера працює зовсім не так, як твої очі – те, що ти бачиш перед собою, і те, що ти побачиш на знімку, отриманому в цьому місці – абсолютно різні речі. Справа в тім, що з народження ми звикли до свого тіла – ми не замислюємось над тим, як працюють ноги, руки, очі – все це відбувається автоматично. А от коли людина вперше бере камеру, стає ясно, що отримати фотографію, яка вразить іншу людину, дуже складно. Хороші фото можуть вийти тільки тоді, коли твої руки, очі і фотокамера представлятимуть єдине ціле. Гарне фото повинно “говорити” з глядачем, викликати емоції, змушувати мислити.

Виставляй свої роботи напоказ

Можливість “засвітитися” – мабуть, одна з найбільш важливих в житті творчої людини. Нехай ти будеш генієм, талант якого перевершує всіх художників і фотографів нинішнього і минулого часу – поки твою роботу хтось не побачить і не зацікавиться, ти так і залишатимешся в тіні. Так от, як тільки ти навчишся фотографувати, відчуєш в собі силу, то скористайтеся тими можливостями, що надає нам сучасний світ – йдеться, звичайно ж, про Інтернет.

П.С. Берлог – може допомогти тобі в цьому, ми завжди раді використовувати ваші фото до своїх статей, відправляй свої фото нам на [email protected] і ми обов’язково їх опублікуємо. Не забувай вказати автора фото.

 Читай: Новинки

Позбався від своєї іграшкової камери

Подивись, яка чудова твоя маленька фотокамера, що представляє собою останнє слово в світі високих технологій! Цілих 10 мегапікселів? Нічого собі! І в кишеню залазить, і навіть може фотографувати! Загалом, якою б гарною така камера не була, позбався від неї – віддай її своїм дітям, подаруй родичам або просто продай. Твоя камера повинна бути КАМЕРОЮ, інструментом професіонала. Нехай спочатку ти не будеш використовувати більшості функцій, які є в фотоапараті для профі, але вчитися працювати потрібно вже на професійному інструменті. Так, це дорого, так, такі фотокамери, не дуже зручні, тому, що їх розміри досить великі. Але справа в тому, що тільки з професійним інструментом можна стати професіоналом.

Штатив

Ти не хочеш тягати за собою штатив? Ну, тобі ж не 5 років, а штатив не такий вже й важкий … Загалом, якщо ти хочеш отримувати відмінні знімки, то варто придбати професійний штатив для професійної камери. Особливо це важливо, якщо ти збираєшся зафіксувати на плівку захід або світанок – тільки штатив забезпечить тобі правильне положення камери, ніякий стабілізатор зображення, що нівелює ефект “тремтячих рук”, не допоможе, якщо ти хочеш отримати дійсно хороший знімок.

Не забувай про HDR

Що таке HDR? Ця абревіатура розшифровується як High Dynamic Range. Зовні все це виглядає, як більш яскрава, соковита фотографія. Новачкам рідко вдається отримати хорошу фотографію HDR – зазвичай виходить щось надзвичайно яскраве, сюрреалістичне, на що і дивитися страшно. Для того, щоб отримати хорошу фотографію цього типу, потрібно довго вправлятися, підбираючи потрібні налаштування – звичайно, головне, щоб отримані фото в першу чергу подобалися тобі самому. Багато фотографів для остаточного наведення лоску на фото використовують програмне забезпечення, в більшості випадків це Adobe Photoshop. Інакше зараз не можна – іноді виходять просто відмінні фотографії з маленьким дефектом, який легко виправити за допомогою комп’ютерних технологій. Загалом, не забувай ні про HDR, ні про програмне забезпечення.

Бери свою камеру з собою

Кращі фото зазвичай виходять не тоді, коли ти “полюєш” за вдалим кадром, а тоді, коли ти сам того не очікує. Подія на вулиці, спляча на дорозі кішка, красива дівчина, що виділяється з натовпу – все це можна зустріти майже кожен день, і саме тому камеру варто всюди брати з собою. Шукай можливість робити хоча б одне фото в день. Неважливо, що це буде, головне, щоб це було креативно і оригінально.

Роби помилки

Так, не варто боятися помилок, роби їх якомога більше. Чим більше помилок ти зробиш, тим кращим майстром станеш – це загальновизнаний факт. Проси інших людей оцінити твою роботу, намагайся виносити свої фото на суд громадськості. Критика – важливий фактор у становленні професіонала, тому не особливо турбуйтеся, якщо хтось “рознесе” твою роботу в пух і прах.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує