Синдром відміника

Синдром відмінника: перфекціонізм – як це?

Як це - бути ідеальним

Серед успішних ділових людей перфекціоністи – не рідкість. Вони заганяють себе в жорсткі рамки, придумують собі канони і бездоганно їм слідують. Перфекціонізм – хвороба нашого часу. Його ще називають «синдромом відмінника». Стрибнути вище голови, зробити роботу ще краще, отримати максимальний результат і всесвітнє визнання. Одержимі цими ідеями люди забувають, що значить насолоджуватися життям. Вони завжди женуться за чимось примарним і впевнені в тому, що у них немає права на неідеальний результат. Ці люди не прощають собі помилок.

Перфекціоніст бачить все в чорно-білому кольорі: або рішення правильне, або – ні. У разі неідеального результату, людина відчуває стрес і займається самобичуванням.

«Кращий друг» перфекціоніста – почуття провини. Звідки ростуть ноги? Вже з дитсадівського віку дитину вчили бути першим. Далі він мав бути лідером у школі, університеті, на роботі.

Завищені вимоги до себе, які супроводжуються постійною самокритикою, – це півбіди. Перфекціоніст боляче переживає недосконалість світу і оточуючих, в тому числі – найближчих людей.

Читай: Секс & Стосунки

Перфекціоністи рідко бувають задоволені результатами своїх старань – не тільки на роботі, але і в інших сферах. Вони зациклюються на невдачах, сумніваються у власних силах, важко переживають критику.

Американський психоаналітик і психолог Карен Хорні відзначає: «Перфекціонізм – невід’ємна частина« ідеалізованого образу ». Намагаючись компенсувати своє почуття неповноцінності і з багатьох інших причин невротик підміняє реальне уявлення про себе на складений ним ідеал. Маючи уявлення про себе як про власний ідеал, невротик починає жорстоко критикувати себе, коли знаходить щось, що суперечить цьому. Наприклад, якщо, згідно з його уявленням про себе, він дуже талановитий, але раптом не може написати вірш, коли йому заманеться, він піддає себе критиці в суміші з презирством до себе. Вважаючи, що він ідеальний, він думає, що оточуючі, і взагалі сам світ, повинен ставитися до нього відповідно. Невротик також стає надчуттєвим до критики і починає боятися і намагатися уникати всього, що здатне показати йому, що він не відповідає своєму ідеалові, зруйнувавши його ілюзію про себе ».

Читай: Якою повинна бути ідеальна жінка

Перфекціоністи миють вікна взимку, прасують нижню білизну, рушники вигладжують з двох сторін, щотижня вимивають стіни і стелю. Для одних людей це норма, для інших – пунктик на чистоті.

Автор бестселера «Бути щасливішим» Тал Бен-Шахар впевнений (і з цією думкою згодні багато психотерапевтів): перфекціонізм – це початкова стадія серйозного захворювання. Навіть в маленькому віці можна виявити початкові стадії нав’язливого стану: дитина стурбована термінами, чистотою, у неї стрес від свого ж чистоплюйства і недосконалості.

Як з цим боротися? Прощайте собі огріхи й помилки. Практикуйте прощення, забувайте іноді про обов’язки. Робіть відпочинок від роботи: відключайте телефон і не перевіряйте пошту. Захворювання перфекціонизмом – початкова сходинка до інвалідності по тривожності і депресії. Неможливо досягти ідеалу, тому слід пожаліти себе.

Підтримуй Українське – Розкажи друзям! Поділися цією статтею зі своїми друзями в улюбленій соціальній мережі за допомогою кнопок на початку статті.

Берлог Рекомендує