10 фактів про долар

Топ 10 фактів про долар США

Топ 10 цікавих фактів про наші улюблені зелені умовні одиниці.

  1. На доларових купюрах друкуються портрети президентів США. Однак Бенджамін Франклін з купюри в 100 зелених ніколи не був президентом США. Йому надали таку честь за те, що містер Франклін входив до числа засновників США і підписував декларацію незалежності.
  2.  Що означає піраміда на американських доларах? Сама споруда повинна символізувати міць Сполучених Штатів, тринадцять ступенів рівні числу перших штатів держави, а відсутність вершини символізує що будівництву вільної країни ніколи не буде кінця.
  3. Секретні служби США з´явились через долар. Справа в тому, що в 19 столітті фальшиві купюри стали лихом для країни, їх малювали всі, кому не лінь – близько третини американської валюти друкувалася злочинцями. З ними і повинні були боротися перші спецслужби Сполучених Штатів Америки.
  4. Рельєф на ребрі монети – давній засіб боротьби з шахраями. Шахраї завжди шукали, на чому нажитися, тому ще з древньої Греції шахраї зрізали або стирали з краю монети дорогоцінний метал. Але монети в один і п’ять центів завжди випускалися гладкими, оскільки вони не карбувалися  із дорогоцінних металів.
  5. Купюри в один і п’ять доларів живуть в середньому один рік, десять доларів -півтора. Середня тривалість життя купюри номіналом в 50 і 100 доларів становить близько 9 років. А монети «гуляють» в обігу цілих 30 років.
  6. Найбільшою купюрою є банкнота в 100 000 доларів. Також в обігу Сполучених Штатів є купюри номіналом в 500, 1000, 10 000 одиниць. Банкнота номіналом 100 000 доларів була випущена в 1934 році. Проте ці банкноти ніколи не були доступні широкій публіці і використовувались для розрахунку між державними фінансовими службами.
  7. Банкнот для гри «монополія» випускають набагато більше, ніж справжніх. У рік США друкує близько одного мільярда справжніх грошей і 30 млрд. іграшкових.
  8. Утилізовані купюри ретельно подрібнюють. Частину цієї макулатури упаковують і спеціально продають туристам Федерального резервного банку.
  9. Існує купюра вартістю в два долари. Велику частину цих купюр надрукували на честь двохсотріччя США.
  10. В деяких американських містах існує власна валюта. Власні гроші мають Ітака, Траверс, Корвалліс, Орегон, Медісон. І чого це їм зелені не до вподоби?

Берлог Рекомендує