Як розводять туристів

10 країн, в яких найчастіше обманюють туристів

Туристи vs Аферисти

Єгипет

Єгипет – одна з тих країн, в яких шахрайство можна зустріти на кожному кроці. Починається все з сувеніру-фігурки з нібито дорогоцінного каменю, що після перевірки виявиться підфарбованим милом, а закінчується тим, що турист не може злізти з верблюда, не заплативши бедуїнові пристойну суму. Ну і, звичайно, місцеві таксисти, у яких є 1000 і 1 спосіб обдурити довірливого іноземця.

Туреччина

У спритності з єгипетськими таксистами можуть змагатися тільки турецькі. Наприклад, видати неправильну здачу, так як місцеві гроші дуже схожі і турист часом не може відразу відрізнити їх.

Також в Туреччині часто обманюють дівчат в барах. Місцевий «мачо» знайомиться з туристками, нібито пригощає їх, говорить, що йому треба відлучитися на хвилинку, – і зникає, а в підсумку платити і за себе, і за «мачо» доводиться дівчатам .

Таїланд

Доброзичливі на перший погляд тайці також можуть принести чимало клопоту . Так, наприклад, вони виловлюють поодиноких туристів біля Королівського палацу в Бангкоку і пропонують провести екскурсію «по іншому красивому палацу» , а по дорозі заїхати в «ще одне цікаве місце». У кращому випадку цим місцем виявиться ювелірна крамниця, в якій туристам будуть нав’язувати скляні брязкальця.

При оренді мотобайків, автомобілів і велосипедів існує ризик наткнутися на звинувачення в тому, що саме турист подряпав транспортний засіб і повинен виплатити великий штраф. Рекомендація тут одна: сфотографувати всі пошкодження при первинному огляді і в присутності орендодавця .

Ще тут за допомогою пікантних фотографій часто заманюють іноземців на нібито безкоштовне секс- шоу, а в результаті не випускають з клубу, поки вони не заплатять певну суму грошей.

Балі

На цьому «райському острові» діють не люди, а вимуштрувані тварини. Біля храму Улувату «промишляють» банди мавп, які стягують з відвідувачів все, що блищить: ланцюжки, окуляри, сережки, кільця, – і навіть залазять у рюкзаки і сумки. Справитися з цими спритними приматами самостійно буде складно, однак через кілька хвилин обов’язково з’явиться «добра людина», яка запропонує повернути викрадене «за невелику плату». Тому, вирушаючи туди, найкраще не брати з собою нічого цінного і зняти всі прикраси.

Індія

Головний «ворог» туриста в Індії – колір шкіри. Саме по ньому відрізняють приїжджих від місцевих і намагаються заробити гроші на кожному кроці мандрівників, чи то на видачі багажу, пошуку вбиральні або незвичайних лікувальних процедурах. Індійські таксисти люблять влаштовувати для іноземців «культурну програму», розвозячи їх виключно по сувенірних крамницях .

На кожному кроці туристів тут чекають «безпрограшні лотереї», за приз в яких потрібно буде обов’язково заплатити, і жебраки, які володіють відмінною системою оповіщення: варто подати милостиню одному – як слідом за ним підтягнуться ще 20-30 і вимагатимуть того ж.

При відвідуванні музеїв та інших визначних пам’яток ні в якому разі не варто залишати техніку на вході, тому що «знімати заборонено»: так її можна більше ніколи не побачити. У таких випадках краще всього звернутися за допомогою до гіда або демонстративно вийняти з камери батарейки і пообіцяти нічого не знімати.

Китай

У Піднебесній наживаються на любителях перлів і шовку, продаючи підробку за ціною натуральних матеріалів. Справжню перлину відрізняють наступні ознаки:

  1. У просверленому для нитки отворі не видно ніяких шарів фарби.
  2. Якщо її підкинути, то вона відскакує від столу, як м’ячик.
  3. Вона трохи нерівна і завжди прохолодна на відміну від бездоганно рівної і теплої штучної намистини.

Шовк потрібно перевіряти, підпалюючи нитки. Попіл від натуральних можна буде розтерти пальцями, і пахнути він буде горілою шерстю, а штучна тканина буде плавитися і виділятиме хімічний запах. Якщо такий експеримент провести не дозволяють, краще відразу розвернутися і піти в інший магазин .

Франція

У «найромантичнішій країні» люблять грати на почуттях. Лише уявіть: йде собі турист, нікого не займає, раптом його хтось зупиняє і показує йому під ноги, де лежить кільце, а потім пропонує розділити знахідку навпіл, віддаючи кільце довірливому туристу і просячи взамін «якісь 100 €».

Але найсумніше для модниць – це підроблені сумки Louis Vuitton і Chanel, які продаються тут на кожному кроці. При спробі вивезти її додому можна опинитися в «чорному списку» поліції.

Італія

«Чутливе» шахрайство не чуже й італійцям, тільки вони частіше використовують людське співчуття. Так, на площах можна зустріти чимало ошуканців, які збирають гроші собі в кишеню під виглядом благодійних організацій.

Дві найулюбленіші шахраями італійські пам’ятки – Колізей і собор Святого Петра. У першому випадку туристам обіцяють позбавити їх від очікування в довжелезних чергах і беруть за це в 2-3 рази більше, ніж коштує квиток, а в другому – роблять безкоштовний вхід платним (і ціна залежатиме тільки від рівня наївності іноземця).

В італійських ресторанах нерідко виставляють рахунок за страви, які ніхто не замовляв, так що потрібно уважно перевіряти список в чеку.

Іспанія

На батьківщині кориди і фламенко найпопулярніший трюк з відбирання грошей у іноземців – прохання іншого «туриста» сфотографувати його. Він передає своїй жертві фотоапарат, а поки вона наводить фокус, за руку її вже хапає «поліцейський» і пред’являє звинувачення в крадіжці . «Зам’яти» справу запропонують за кругленьку суму.

Куба

На Кубі обманюють тих, хто любить шикувати . Там замість дорогих сигар дуже легко можуть підсунути підробку, особливо якщо покупець ніколи не курив їх до цього і нічого не розуміє. За якісним товаром найкраще йти в спеціалізовані магазини при тютюнових фабриках.

Берлог Рекомендує